Folkeoplysningen vokser, men pengene vokser ikke med

Af formand Ole Nielsen, Folkeoplysningsudvalget i Aalborg, og formand Bjørn Salling, aftenskolernes folkeoplysningssamvirke i Aalborg

Når vi ser på den seneste opgørelse af medlemmer i idrætsforeninger, uniformerede korps og idébetonede foreninger, er der ingen tvivl om, at samvær i alle mulige forbindelser for alvor har fat i borgerne i Aalborg Kommune. Næsten 83.000 er medlem af en idrætsforening, mens der er 14.000 medlemmer i de idébetonede foreninger og næsten 3.400 i korpsene. Alt i alt altså over 100.000 borgere engageret i et værd af sportsgrene over spejder til alt muligt spændende fra akvariefisk, biler og folkedans til hundedressur, rytmisk musik og skak. Dertil kommer 33.000 deltagere, der gør brug af aftenskolernes særdeles brede vifte af tilbud.

Det er godt at se, at der fortsat er vækst i det folkeoplysende område. Men desværre er det mindre godt, når der er færre penge at løfte opgaverne med.

I Aalborg Kommunes aktuelle budgetforhandlinger lægges der igen op til besparelser på det folkeoplysende område. Det er i sig selv skidt – men hvad værre er: I takt med at der kommer flere deltagere og medlemmer i aftenskoler og foreninger, bliver der reelt endnu færre penge pr. person til at tilrettelægge og gennemføre aktiviteterne.

I slutningen af 2023 blev der vedtaget en ny kommunal fritidspolitik og en ny frivilligstrategi, ligesom der blev indgået en ny ”Bevæg dig for livet”-aftale. Her spiller foreninger, aftenskoler og frivillige en fuldstændig afgørende rolle, hvis prioriterede indsatser – eksempelvis styrkelse af brobygning fra sundhedstilbud til civilsamfundstilbud og flere aktive seniorer ind i fællesskaber – skal indfries.

Grundet løbende besparelser og det voksende antal deltagere og medlemmer oplever vi desværre, at økonomien til at understøtte driften kommer under unødigt pres. Det samme gør de frivilliges overskud. Når vi skal medvirke i opgaver på tværs af kommune og civilsamfund, er det en forudsætning, at det sker på en måde, der ikke fører til en overbelastning af vores frivillige. Så meget desto mere håber vi, at der i det kommende kommunale budget bliver afsat nye ressourcer til styrkelse af brobygning og aktiviteter rettet mod det voksende antal seniorer. Dette vil kunne sikre foreningerne økonomisk, så opgaverne ikke skal varetages på bekostning af det, der er vores egentlige fokus og eksistensberettigelse.

Vi anerkender, at Aalborg Kommune skal spare. Og vi glæder os over, at det dette til trods ser ud til at lykkes at fastholde rammerne på anlægssiden. Men vi er alvorligt bekymrede for driften på aftenskole- og foreningsområdet, særligt hvad angår faciliteterne. Vi oplever blandt andet stigende varmepriser, som er med til at udhule vores muligheder for at fokusere på de primære aktiviteter. Faciliteterne er en forudsætning for, at vi er attraktive og et tilvalg for borgerne. Den fortløbende smalhals på driftsområdet er derfor ved at blive en barriere for selvejende haller, private og kommunale lokaler samt aftenskolernes lokaletilskudsmodel, som udfordres af stigende forbrugsudgifter. De stigende priser medfører, at borgere med lav indkomst ikke har råd til at deltage. Det gælder både børnefamilier og voksne.

Vi håber, at politikerne i forbindelse med budgetlægningen for de kommende år vil sørge for, at vi har de fysiske rammer og den økonomi, der skal til for at drifte dem. Kun på den måde kan vi til fulde yde det, vi er sat i verden for. Og også påtage os nye opgaver. Det vil vi nemlig gerne, men det er ikke noget, vi kan for enhver pris.